VANG DŽIPING, KINESKI CENTAR ZA SPOLJNU TRGOVINU: Kinezi zainteresovani za srpsku hranu

Poljoprivredni proizvodi iz Srbije su visokog kvaliteta, a kinesko tržište sve više obraća pažnju na kvalitet, bez obzira na cenu. Kantonski sajam omogućuje da srpski privrednici upoznaju kineske proizvođače, da predstave svoje proizvode i da ostvare direktnu saradnju

 Vang Džiping

Vang Džiping

Kina i Srbija imaju odlične političke i ekonomske odnose. Kada je reč o saradnji između Kantonskog sajma i srpskih privrednika, iz godine u godinu imamo trend rasta broja učesnika iz Srbije tako da je prošle godine na prolećnoj izložbi učestvovalo 247, a na jesen 342 predstavnika srpskih kompanija. Prema statistikama, na 83 Kantonska sajma do sada je registrovana poseta 6.580 srpskih kupaca i izlagača, pre svega radi kupovine tekstila i predmeta za kućnu upotrebu, elektronike i aparata, građevinskog materijala, robe široke potrošnje. Jedna srpska kompanija je na prošlogodišnjoj manifestaciji kupila robu u vrednosti od šest miliona evra. To je najbolja potvrda da je u pitanju ozbiljna saradnja sa perspektivom daljeg razvoja.

Ovako mogućnosti za saradnju srpskih privrednika sa Kineskim uvoznoizvoznim sajmom (The China Import & Export Fair), poznatim i pod nazivom Kantonski sajam (Canton Fair), ocenjuje Vang Džiping (Wang Zhiping), generalni direktor Kineskog centra za spoljnu trgovinu, koji je ovog januara, kao gost Privredne komore Srbije, boravio u Beogradu. Domaćini Kantonskog sajma su Ministarstvo privrede NR Kine i Vlada provincije Guangdong. Kantonski sajam ima ključnu ulogu u unapređenju razvoja spoljnotrgovinske razmene Kine, kao i ekonomskih i trgovinskih veza između Kine i celog sveta. Poznat je i kao “Kineski sajam broj 1”, a u globalnim razmerama smatra se najvećim sajmom maloprodaje na svetu.

U razgovoru za Magazin Biznis, Vang Džiping ističe da je prethodni, 114. po redu Kantonski sajam, koji je organizovan početkom novembra prošle godine, privukao 189.646 kupaca iz 212 zemalja i regiona širom sveta. Ove brojke pokazuju njegovu ogromnu komercijalnu važnost koju ima i na nivou globalne trgovine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: