U POSETI KOMPANIJI ŠTADLER: Švajcarski vozovi u Srbiji

Proizvodnja vozova za našu zemlju već jer počela. To će u ovoj i narednoj godini biti glavni posao u kompaniji Štadler, prema ugovoru, vrednom 99 miliona evra, koji su marta prošle godine Železnice Srbije potpisale sa kompanijom Štadler o proizvodnji brzih motornih vozova. Prvi vozovi stižu već ove jeseni, a isporuka 21 voza završava se u avgustu 2015. godine

svajcarski-vozovi-u-srbijiVećina reklama za širom sveta poznate švajcarske proizvode – čokoladu, sir, osiguranje, banke ili satove – ubeđena sam, snimljena je u nekom od prelepih krajolika kroz koje upravo promičemo brzim vozom na relaciji od Bazela ka Cirihu. Kraj januara je, i dok je Srbija blokirana orkanskim vetrom i mećavom, ovde podno Alpa snega nema ni u tragovima. Klimatske promene, valjda, dotiču i Švajcarsku, ali, svejedno, idilični prizori ostali su isti.

Smenjuju se lepe varoši, svaka ima crkvu, jezerce ili reku, kuće lepih fasada, uređene stanice, pa onda od ivice grada počinju farme, seoska imanja sa kravama i kokoškama, a videli smo i lame. To su kontrasti jedne od najbogatijih zemalja sveta, koja ne voli da pokazuje luksuz i glamur, već se opredelila za jednostavnost, rad, disciplinu i tačnost. I da, satnica švajcarskih vozova, uverili smo se, poštuje se u minut. Našim saputnicima Švajcarcima to je normalno i jedino prihvatljivo, jer vozom najbrže i najkomfornije stižu do svog radnog mesta u drugom gradu, do škole i fakulteta, ili gde već imaju kakvog posla. Kako bi bilo lepo, razmišljam, da na ovakav način, brzim, udobnim i nečujnim vozovima budu povezani gradovi i sela u Srbiji!

No, vreme je za silazak, stigli smo u Vajnfelden, naše odredište. Produžavamo kolima do obližnjeg Bušnanga, da u sedištu fabrike vozova Štadler Bušnang proverimo koliko su realne naše želje da se i mi u Srbiji uskoro vozimo kao Švajcarci. Ovde smo, naime, došli tragom vesti o velikom ugovoru, vrednom 99 miliona evra, koji su 4. marta prošle godine Železnice Srbije potpisale sa kompanijom Štadler Bušnang AG, za proizvodnju 21 brzog eletromotornog putničkog voza. Novi elektromotorni vozovi stižu zahvaljujući sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru Projekta obnove železnice III.

Vesna Nešović, specijalno za Magazin Biznis iz Švajcarske

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: