NOVI LIDER GLAVNE TEHNOLOŠKE KOMPANIJE SVETA: Trijumvirat za Majkrosoft

Satija Nadela, stranac i insajder, kao tek treći CEO u skoro četiri decenije, kormilo će držati uz savete prvog, Bila Gejtsa, a po kursu drugog, Stiva Balmera

Satija Nadela

Satija Nadela

Promena je bila svetska vest još kada je, prošlog avgusta, najavljena, a pogotovo kada je, početkom februara, realizovana. Nije, naime, svejedno ko je na čelu vodeće tehnološke kompanije sveta, predvodnika kompjuterske revolucije i najmoćnije i najuticajnije, kad je reč o korporativnom svetu.

Majkrosoft je dobio tek trećeg glavnog izvršnog direktora (CEO) u svojoj tridesetdevetogodišnjoj istoriji. Posle traganja koje je potrajalo, izbor je pao na jednog naturalizovanog Amerikanca (imigranta iz Indije), koji je po tome autsajder, ali je istovremeno, posle 22 godine u korporaciji, i njen insajder.

Ime mu je Satija Nadela. Relativno je mlad (46), a u svakom slučaju u punoj kreativnoj snazi. Ima već dovoljno iskustva i postignuća: bio je na čelu dela Majkrosofta koji je poslednjih godina imao najveći uspon, i koji je u prošloj fiskalnoj godini (u Americi završenoj poslednjeg dana septembra) doneo 20,3 milijarde dolara.

Igra na sigurno

Zvanično je bio izvršni potpredsednik zadužen za odeljenje čiji je biznis “u oblacima”. Ne u poetskom, nego u internet smislu: takozvani “klaud kompjuting” – platforme i alati čuvanja i obrade podataka na dalekim serverima kojima se pristupa “onlajn”, već su glavni uslužni sektor informatičke industrije, sa tendencijom da postane još važniji. U tom biznisu glavni igrač je, što se izvan informatičke branše malo zna, Amazon, koji je mnogo čuveniji kao najveća virtuelna robna kuća na svetu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: