НАЈВЕЋА ФАРМА СВИЊА НА ПОДРУЧЈУ АРАНЂЕЛОВЦА: Како опоравити десетковани сточни фонд

Држава треба да стимулише фармере почетнике у селима. Дејан Радовић годишње узгоји око 600 расних свиња

Дејан Радовић

Ветеринарски техничар Дејан Радовић (45), узгојем свиња интензивно се бави 22 године, настављајући посао оца Михаила.

– У модерну фарму свиња уградио сам опрему увезену из Данске – прича Дејан за Економетар. Овај посао захтева пуну посвећеност и рад, не само за исхрану већ и за здравље стоке. У оборима је просек 100 до 150 малих прасића, крмача и товљеника. Велика су улагања, посебно у механизацију и производњу хране. Годишње, свиње поједу око 70 тона кукуруза, пшенице, јечма и соје – истиче Радовић.

Дејан у селу Врбица обрађује 17 хектара земљишта. Понекад се деси да град „обере“ летину, јер нема довољно противградних ракета, али овогодишњи усеви наговештавају берићетан род.

– На фарми узгајам најпознатије расе свиња које доносе највећи број прасића и дају најквалитетније месо. То су: велики јоркшир, шведски и немачки ландрас. Купаца увек има више и долазе на фарму, јер знају да цене квалитет. Посебно се радујем када се на сточним сајмовима и другим манифестацијама широм Србије сусрећем са својим муштеријама. Има их у многим местима од Зрењанина, Новог Сада до Крушевца и Ниша – вели наш домаћин.

Током протекле више од две деценије, Дејан је посетио десетак европских земаља, које су далеко одмакле од нас када је реч о производњи и извозу меса.

– Све те посете колегама фармерима у земљама Европе су драгоцене. Оне помажу да се што више научи, стекне искуство и преточи у свакодневну праксу. Наравно, технологија и у нашој „бранши“ напредује, па ваља исту примењивати и ићи бржим корацима према развијеним земљама – прича Дејан, уз напомену да има одличну сарадњу са стручњацима Ветеринарског факултета из Новог Сада.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: