ПАУЛОВНИЈА НА ПРЕШЕВСКИМ ПОЉИМА, НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Дрво будућности пружа могућност за добру зараду

Љубиша Тошић, из Трнавске Реке код Прешева, тренутно гаји седам хиљада садница пауловније и са ортаком из Аустралије планира отварање првог погона на југу Србије за прераду овог брзорастућег дрвета, за које каже да може да донесе зараду од 50.000 евра по хектару за четири године

Љубиша Тошић

Ако све иде по плану, први погон на југу Србије за прераду брзорастућег дрвета пауловније, које називају дрветом будућности, биће изграђен у атару села Трнавска Река код Прешева. Изградњу јединствене фабрике најављује Љубиша Тошић који се од пре три године бави производњом пауловније. Прве саднице произвео је из семена 2014. године, а већ наредне године имао је биљке спремне за садњу у њиви. Половином априла ове године засадио је пауловнију на једној парцели и за годину дана очекује да нарасту до осам метара висине.

Љубиша је студирао машинство, потом је радио у једној словеначкој фирми, а затим подигао стакленик за производњу цвећа. Када је чуо причу о пауловнији, њеним карактеристикама и могућностима које пружа, определио се за њену производњу и данас је највећи произвођач овог дрвета на југу Србије. Тренутно има око седам хиљада садница, тврди да су одличног квалитета и продаје их по цени од педесет динара. За Економетар каже да интересовање купаца премашује његове тренутне капацитете.

– За производњу садног материјала пауловније одлучио сам се због тога што је то пријатан, интересантан и финансијски исплатив посао. Почео сам 2014. године и до сада сам испробао и научио неке основне ствари из ове области, али у сваком случају сам већ способан да произведем садницу одличног квалитета која засађена у њиви даје добре резултате.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: