НЕЗНАЊЕ И БЕСПАРИЦА: Осигурано свега 10 одсто пољопривредних површина

Упркос томе што држава субвенционише 40 одсто износа премије до 20 хектара земље, а поједине општине на то додају, најчешће, десет до 20 одсто субвенције, процењује се да је у Србији осигурано свега десет одсто пољопривредног земљишта. Не помаже ни то што поједини осигуравачи у старту наплаћују свега пет одсто премије, а остатак тек када се убере плод. Они који купују полисе кажу да никада не би ризиковали уложен новац и свој профит

Српска Шумадија – прелепи предели а мало осигураног обрадивог земљишта

Фото: skyscrapercity.com

Ове године је за регресирање премије осигурања у пољопривреди из републичког буџета издвојено 450 милиона динара. Уколико број захтева за субвенцијом буде премашио овај износ, сви пољопривредни произвођачи ће бити исплаћени на рачун других мера где интересовање буде мање, кажу у Министарству пољопривреде и заштите животне средине за Економетар. Упркос томе што држава субвенционише 40 одсто износа премије до 20 хектара земље, а поједине општине на то додају, најчешће, десет до 20 одсто субвенције, процењује се да је у Србији осигурано свега десет одсто пољопривредног земљишта. Не помаже ни то што поједини осигуравачи у старту наплаћују свега пет одсто премије, а остатак тек када се убере плод. Они који се не осигуравају кажу да су им полисе скупе и немају поверење у адекватну процену штете, док они који имају осигурање кажу да када се оловка зашпици и рачуница стави на папир више је него јасна његова исплативост. Како било, оно што је сигурно јесте да штете из године у годину расту што потврђују осигуравачи из сопственог искуства и наглашавају да је осигурање и даље најјефтинији фиксни трошак у пољопривредној производњи.

Беспарица или незнање

Милан Ћупрић, шеф Одсека за биљну производњу и прераду биљних производа Министарства пољопривреде и заштите животне средине, каже да број оних који се осигуравају расте из године у годину од када држава субвенционише премију. Када је 2006. уведено регресирање премије било је свега 2.594 осигураних, а у прошлој години их је било 12.594.

– У времену када услед недостатка финансијских средстава произвођачи вагају између цена различитих врста репроматеријала, ретко остаје вишак финансија који би се преусмерио на осигурање усева. Министарство пољопривреде субвенционисањeм премија осигурања пружа подршку и сигурност пољопривредницима, јер се на тај начин контролише ризик од временских непогода, а уједно подстиче развој тржишта осигурања – каже Ћупрић и додаје да простора за раст осигурања сигурно има.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
Podelite ovaj tekst: