ЏЕЛАЛ ФЕЈЗА: Око 55 одсто албанског извоза остварују мале фирме

Експанзија развоја сектора МСП у Албанији се десила после 2000. године када се исељеници у све већем броју враћају у земљу из Италије и Грчке и уштеђевину улажу у оснивање фирми. Од укупног броја фирми чак 99 одсто припада сектору МСП који остварује 73 одсто бруто домаћег производа. У приватном сектору запослено је око 72 одсто радника

Џелал Фејза

Албанија је мала земља, има 2,88 милиона становника и једна је од најсиромашнијих европских држава. Између 1990. и 2000., држава је прошла кроз политичке, економске и социјалне преврате, након слома режима Енвера Хоџе и суочила се са великим проблемима у транзицији. Највећи финансијски извор у том периоду био је новац исељеника који су живели у иностранству. Када је 1992. године потписала први стенд-бај споразум са ММФ-ом, Албанија је либерализовала тржиште робе и услуга. Приватизација државног сектора почела је 1997. Након тог периода Албанија је повећала број приватних фирми, запослених и сузбила корупцију, што је ојачало развој сектора малих и средњих предузећа (МСП), а посебно туризма. Ова земља има статус кандидата за ЕУ од 2014. и због тога интензивно ради на унапређењу развоја МСП, јер је тај сектор покретач економског развоја и значајан генератор привредног раста. Зато је развој МСП приоритет економске политике Албаније, која је усмерена на повећање конкурентности привреде. У Албанији је ниска стопа инфлације и стабилан курс националне валуте – лека (један евро је 135 лека). Просечна плата у Албанији је око 300 евра.

Ове информације сазнали смо од Џелала Фејзе, економског саветника у амбасади Албаније у Београду, који у разговору за Економетар каже:

– У Албанији је значајна производња житарица (пшеница, кукуруз), поврћа, воћа, меса, развијено је сточарство. МСП обухватају 99 одсто укупног броја фирми, остварују 73 одсто бруто домаћег производа (БДП), а у приватном сектору запослено је око 72 одсто радника од укупног броја запослених. Због тога је подршка МСП један од приоритета албанске владе. Анализе овог сектора показују позитивна кретања, односно повећање броја МСП и радних места. Према резултатима истраживања из 2015. године, у Албанији је било 104.534 МСП, што је 27 одсто више у односу 2014. годину. Око 55,5 одсто албанског извоза у 2015. години остварила су МСП.

У Албанији се повећавају и стране директне инвестиције и у 2016. достигле су највиши ниво у последње четири године – износиле су 983 милиона евра, што је 10,5 одсто више у односу на претходну годину, према извештају Албанске централне банке. Ти подаци потврђују узлазни тренд прилива новца у привреду у облику страних директних улагања, што резултира повећањем домаће тражње и растом запошљавања.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: