КАКО ЈЕ НАСТАО ПРВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ УПРАВНИК ЗГРАДЕ У НИШУ: Пензионисани војни пилот газдује у 180 зграда

Када је кренуо у приватни бизнис пре пет година, Слободан Јаковљевић је имао само алуминијумске мердевине, два шрафцигера и лепљиву траку. Данас његова фирма „Дукс домус“ брине о десетинама зграда са 12.000 станара у Нишу, а јављају се заинтересовани и из других градова

Слободан Јаковљевић

Због бенефицираног радног стажа (за годину дана рада, година и по стажа), војни пилот Слободан Јаковљевић је пензионисан са 45 година живота. Како је био релативно млад, размишљао је како да испуни свој живот после пуног стажа и уместо да игра шах у парку или да се досађује испред телевизора, одлучио је да покрене приватни бизнис. Најпре се двоумио шта би то могло да буде, а онда је решио да оснује агенцију за управљање некретнинама, јер је имао вишегодишње искуство председника кућног савета у својој згради. Тако је постао први професионални управник зграде у Нишу и пре него што је донет Закон о становању и одржавању стамбених зграда.

Све што је до тада научио и радио, било је везано за Југословенску народну армију и за Војску Србије. Завршио је Војну ваздухопловну гимназију у Мостару, а затим Војну ваздухопловну академију у Задру, да би потом био ангажован као војни пилот, највише на војном аеродрому у Нишу. О послу за који се определио после пензионисања није знао ништа – ни како се оснива фирма, како функционишу градски органи, војска, полиција, судство, јавна предузећа. А баш све то му је било неопходно за успешан рад фирме.

– Ја и моја генерација смо пре пет година пензионисани. Доста мојих колега је покренуло неки посао, неки са успехом, неки са мање успеха, али у сваком случају, били смо релативно млади и нешто је морало да се ради. Не само због тога што смо још били радно способни, већ и због финансијске ситуације, јер од пензије није могло да се живи, и био је потребан неки допунски посао. Знао сам да је на Западу већ била извршена реорганизација управљања стамбеним зградама.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: