НА МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ У НОВОМ САДУ УЧЕСТВОВАЛИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ШПАНИЈЕ: Србија може да буде успешна у аграру као и Шпанија

Гајење воћа и поврћа у пластеницима омогућило је убирање плодова и до три пута годишње. Kомбинују се јесење и зимске културе попут паприке и парадајза са летњим као што су диње и лубенице. Тако је Алмерија, једна од најсиромашнијих европских покрајина, данас главни произвођач воћа и поврћа из пластеника и пета по богатству у Шпанији

Штанд шпанских произвођача на Новосадском сајму

Домаћи пољопривредници, и мали и велики, имају шта да науче од колега из Шпаније. Највећа земља Иберијског полуострва била је још средином прошлог века мање развијена. Доминантан извор прихода долазио је из слабо развијене пољопривреде. Све је почело да се мења 1986. када је земља постала чланица тадашње ЕУ. У Шпанији се данас обрађује 17 милиона хектара земље а то је 13 одсто ораница, винограда и воћњака у Европској унији. Убрзани развој у овој области Шпанија је постигла захваљујући примени техничко-технолошких иновација и ослањању на сопствену памет. Земља производи модерну пољопривредну механизацију. Данас су шпански пољопривредници лидери у производњи воћа и поврћа у пластеницима. Сав род добро је заштићен од града, мраза и других непогода посебним системима и мрежама. Развој пољопривреде знатно је поспешио и добро организован систем сељачких радних задруга.

Управо развој шпанске пољопривреде може да буде поучан пример за нас. На недавно одржаном Пољопривредном сајму у Новом Саду Шпанци су имали свој дан и указали на бројне могуће нове путеве сарадње са нашим пољопривредницима. За нас су имали и аргумент плус, кажу, слични смо по менталитету, па када су они могли да убрзају развој, може и Србија.

У последњих пет година робна размена Републике Србије и Краљевине Шпаније расте. Шпанска страна сматра да се путеви за даљу сарадњу тек отварају. У 2016. највише смо из Шпаније увозили свињско месо и тракторе. У шпанском Институту за промоцију извоза и инвестиција (ICEX) сматрају да има много шанси за унапређење сарадње. Заинтересованим партнерима у Србији нуде нова решења за куповину шпанске опреме. Поред тога, развили су и велики број услуга за компаније које су заинтересоване за сарадњу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: