KARDIOLOG MARKO BANOVIĆ: Kako do sponzora za studiju koja donosi revoluciju u lečenju srca

Dr Banović je pokrenuo pre četiri godine prvu naučnu studiju koja se bavi pravovremenom reakcijom u lečenju srčanih zalistaka. Koliki je značaj studije za nauku i za pacijente, pokazuje i to što su se u startu priključili brojni stručnjaci iz Evrope. Studija je neprofitna, lekari ne dobijaju novac, samo je potrebno pokriti istraživanje, ali sponzora nema, pa nema…

Dr Banović: Lečenje aortne stenoze je prioritetno važno

Beograd je početkom juna bio domaćin jedinstvenog medicinskog skupa, prvog takvog ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi. Dr Marko Banović, kardiolog u Kliničkom centru Srbije, uspeo je zajedno sa saradnicima da na međunarodnom simpozijumu Belvis prvi put zajedno okupi kardiologe i kardiohirurge koji su govorili na temu bolesti srčanih zalistaka. Simpozijum je bio izuzetno uspešan i posećen, pa će najverovatnije prerasti u tradicionalno okupljanje lekara koji se bave bolestima zalistaka srca, kaže dr Banović u razgovoru za Magazin Biznis.

Prema njegovim rečima, ovakvi naučni skupovi su vrlo važni, pošto su bolesti srčanih zalistaka u porastu i njihovo lečenje sve kompleksnije.

Povod za ovakav skup bila je, kako ističe naš sagovornik, studija Avatar koju je on pokrenuo pre četiri godine sa namerom da utvrdi kada je najbolje lečiti tešku asimptomatsku aortnu stenozu, najčešće oboljenje srčanih zalistaka. Zanimljivo je da je to prva naučna studija koja se bavi ovim pitanjem, ali i prva internacionalna medicinska studija koja je potekla iz Srbije. Dr Banović je pokušao da organizuje sastanak istraživača studije u Beogradu, ali s obzirom na to da je bilo gotovo nemoguće naći sponzore, promenili su plan.

– Cilj nam je bio da stručnjaci koji dolaze zbog studije Avatar održe i neko predavanje. Zbog toga smo lakše našli sponzore, pa smo odlučili da organizujemo simpozijum. Sve je prošlo i bolje nego što smo očekivali. Imali smo veoma priznate evropske stručnjake, kardiologe i kardiohirurge, a posećenost je bila izuzetna.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: