SAMIT U BEČIĆIMA: Region u reformama, ali radne snage sve manje

Budžetski deficiti su smanjeni, inflacija snižena, monetarna politika centralnih banaka je dobra, javni dug pod kontrolom, rastu lična i javna potrošnja. Ali, istovremeno postoje i: male investicije u infrastrukturu, niska zaposlenost i manji broj radno aktivnog stanovništva, jer najobrazovaniji napuštaju države Zapadnog Balkana. To su veliki ekonomski gubici koje je gotovo nemoguće nadoknaditi, upozoravaju eksperti međunarodnih institucija

Samit u Bečićima: „Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u evrozoni“

Problemi su zajednički, privrede su povezane, svi se zalažu za saradnju, svi dele geografski prostor zapadnog Balkana, ali su i dalje zatvoreni u svoje atomizirane ekonomije. Spajaju ih samo tradicionalni susreti na atraktivnim primorskim lokacijama, kao što je onaj u crnogorskom luksuznom hotelu Splendid u Bečićima. Tako je bilo i ove godine. Od 13. do 15. juna održan je 8. Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, pod nazivom „Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u evrozoni“. Od ove godine ovaj skup nije više brend nedeljnika NIN, već se održava u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i uz institucionalnu podršku Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore.

Šta se, dakle, promenilo u prošlih godinu dana, između dva susreta u Bečićima, u radu centralnih banaka regiona, u stanju državnih finansija i u sprovođenju reformi poreskih uprava u državama regiona Zapadnog Balkana? Odgovor je da je i ovogodišnji susret doneo ponavljanje tema i sektorskih problema, samo su podaci ažurirani. Iako nisu bili prisutni predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana (upadljivo odsustvo predstavnika Ministarstva finansija i centralne banke Srbije, a takođe i Severne Makedonije), stanje ekonomije je toliko slično u regionu, da se lako mogla steći kompletna slika.

Najmanje je bilo učesnika na panelu guvernera, kojim je skup i otvoren. U razgovoru su učestvovali Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore, Gent Sejko, guverner Banke Albanije, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, i Fehmi Mehmeti, guverner Centralne banke Kosova* (predstavljanje zvezdicom, u skladu sa Briselskim sporazumom), kao predstavnici Zapadnog Balkana, a tu se našao i Majkl Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke, kao predstavnik države koja je već u EU, pa ima bolji status od ostalih kolega.

Foto: A. Dimitrijević

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: