РАС: ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА ПРЕДУЗЕТНИШТВО ШЕСТ ПУТА ВЕЋА: Креирај живот – фокусирај се на циљ

Грађани Србије су шест пута више заинтересовани за покретање сопственог посла у односу на претходну годину, саопштила је Развојна агенција Србије (РАС) 29. маја, после завршених програма за подршку привреди у оквиру кампање „Креирај живот“.

Пише: Радојка Николић

То је закључено на основу података да је за бесповратна средства РАС, за започињање сопственог бизниса, конкурисало више од 1.200 потенцијалних предузетника, док је прошле године евидентирано само 198 пријава. Тамара Јуренић, извршна директорка РАС, прокоментарисала је да то говори о подизању свести људи у Србији о предузетништву и о њиховом схватању користи од приватног посла: „То говори и о поверењу у државне институције, о поверењу у опредељење државе да се фокусирано и стратешки бави развојем предузетништва и привреде у целини“, оценила је Тамара Јуренић.

Нема сумње да је реч о већем интересовању људи у Србији за предузетништво. И ти будући предузетници, као и они који су одавно у предузетништву, требало би да се придржавају савета и препорука чувеног мотивационог говорника Брајана Трејсија, који је гостовао у Београду 29. маја, на конференцији „ББЕЕ пословни форум“. Трејси је један од најутицајнијих америчких лидера на пољу личног развоја, развоја способности и вештине продаје, па је у том смислу упутио много порука менаџерима и предузетницима о томе како да буду успешнији у свом послу. Једна од најважнијих порука је да они који желе успех у послу треба да се фокусирају на свој циљ: “Не можете погодити мету коју не видите”, каже Трејси и наглашава да уколико немате кристално јасну слику свог циља, једноставно не можете да га остварите. Зацртајте јасне циљеве и запишите их на папиру”, поручио је Трејси. Он тврди да људи са јасним, исписаним циљевима постижу далеко више у краћем временском периоду, од људи који то не раде. „Да бисте били способни да се фокусирате на оно што желите, користите циљеве. Ако их имате, напишите их на папиру тако да ваше мисли пређу из стања мисли у нешто опипљиво и стварно. Нека постану одлука! Одлучност је карактеристика способних људи. Готово свака одлука је боља од неодлучности”, каже Трејси који сматра да је кључ успеха у фокусу нашег ума на ствари које желимо, а не на оне којих се плашимо.

Срећа је предвидива, поручио је Трејси: „Ако желите више среће, морате више да покушавате. Немојте седети прекрштених руку – останите активни и постаните успешни. Ваше време је необновљиво, а ваша срећа и успех су драгоцени – зато циљајте“.

То су само неке од препорука Брајана Трејсија које би свакако могле бити од користи српским предузетницима, којих ће, судећи према информацијама Развојне агенције Србије, бити још више, јер је повећано интересовање за конкурсе за доделу бесповратних средстава за покретање бизниса.

Кроз програм „Старт ап“, ове године су осим ИТ, креативне и иновативне делатности, биле обухваћене и све услуге, изузев угоститељства и трговине. Проценат суфинансирања за производне и прерађивачке делатности је повећан у односу на прошлу годину и сада износи 70 процената. Осим бесповратних средстава, програм обухвата и реализацију обука, израду бизнис плана и менторско праћење у сарадњи са 16 регионалних развојних агенција широм Србије.

Укупна вредност осам програма подршке, које је почетком марта расписао РАС под слоганом „Креирај живот“, износи око милијарду динара. Велики број пријава стигао је и за програме унапређења конкурентности, иновација, наступа на страним тржиштима, а први уговори ће бити потписани већ у другој половини јуна.

Док се не потроше сва средства, остају отворени програми подршке за унапређење економског развоја и за промоцију извоза, као и одређене компоненте у оквиру програма конкурентности и подршке извозницима. У току прошле године, држава је кроз програме подршке намењене сектору микро, малих и средњих предузећа и предузетника, подржала више од 1.100 пројеката са око 900 милиона динара, саопштила је Развојна агенција Србије.


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: