РАСАДНИК АРПАДА И ТЕРЕЗЕ ЕРДЕГ У ПРЕДГРАЂУ СУБОТИЦЕ: Од семена до раскошне цветнице

Расадник брачног пара Ердег специфичан је по томе што они о биљкама брину у најосетљивијем периоду – када се из семена или из резнице формирају први листови биљке. Њихове биљке настају у три пластеника на око 1.400 квадратних метара

Арпад и Тереза Ердег

Арпад Ердег и његова супруга Тереза вредно раде да би свет био лепше место. И то дословце, јер сваке године произведу више стотина хиљада цветова који украшавају баште широм Србије.

Њихово газдинство „Flower plant“ смештено у предграђу Суботице разликује се од уобичајених расадника јер цветнице узгајају из семена и из резница, а тек када однегују и формирају младу биљку, продају је расадницима чијим посредством цвеће стиже до крајњег купца.

Арпад Ердег је расадом почео да се бави 2003. године, и то стицајем околности. – Радио сам превоз робе, упознао се са цвећарима, и сам сам се заинтересовао за посао, а и они су ме повезали са неким одгајивачима у Мађарској, и тако сам започео самостално да радим. Одмах сам приметио да на тржишту недостаје управо овај део који се односи на формирање биљке из семена или из резница, и одлучио сам да се тиме бавим. То ми је и одговарало јер је остављало могућност за планирање пошто се производња раније уговара са расадницима, и неколико месеци унапред знате шта ћете и за кога производити, објашњава за Економетар Арпад. У његовим пластеницима већ је посађено семе цикламе у малене контејнере. Таман на време да покажу љубичасте цветове за наредни осми март. Поред њих, у земљи је посађено још семена разног цвећа, које је густо никло. То ће, струк по струк, нежно у контејнере да пресади, или како се стручно каже „пикира“ његова супруга Тереза која му се у послу придружила 2009. године. Арпад са осмехом каже да те осетљиве послове препушта супрузи. „Волим што радим са цвећем и што радим заједно са супругом. Нама одговара да смо заједно у послу, договарамо се и разумемо“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • Следећи број Економетра излази 4. јула 2017.
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (6): Особине добрих продаваца
Podelite ovaj tekst: