REBEKA MEKDONALD: Razdvojite ekonomiju od politike ako želite zdrav biznis

Nemate zdravu ekonomiju ako morate da budete politički povezani da biste bili u nekom biznisu. Poznajem predsednike u državama u kojima poslujem, i u Kanadi i u SAD i u Engleskoj, ali oni apsolutno nemaju uticaja na moj biznis. Političari imaju svoju oblast rada – sigurnost zemlje, bankarski sistem, funkcionisanje institucija i ostalo. Onog momenta kad se umeša država, tu više nema zdravog biznisa. U to duboko verujem i ne bih mogla da razvijem svoju kompaniju da tako ne poslujem

Rebeka Mekdonald

Najuspešnija i najbogatija Srpkinja – ne volim to da govorim za sebe, jer nikada nisam volela da se hvalim. Činjenica je da sam sticajem okolnosti i zahvaljujući mom karakteru i tome što volim izazove i takmičenje, ušla u biznis koji je do tada bio za zatvoreni krug poslovnih ljudi. Time se pogotovo nisu bavile žene! Posao prodaje električne energije i gasa osamdesetih godina u Kanadi – pa, bilo je nezamislivo da se žena time bavi. Ali, ja sam bila uporna, nisam prihvatala „ne“ i „ne može“ kao odgovor, i uz dosta rada i malo sreće, uspela sam.

Ovako za Magazin Biznis priča o svom biznisu i onome što je postigla u prošle tri decenije Rebeka Mekdonald (Rebecca MacDonald), Kanađanka srpskog porekla, vlasnica kompanije Just Energy Group sa sedištem u Kanadi, koja zapošljava oko 3.000 ljudi, ima godišnji obrt oko četiri milijarde kanadskih dolara (oko tri milijarde američkih dolara) i listirana je na berzi. Poznata po tome da retko daje intervjue, gospođa Mekdonald u ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis govori o svom profesionalnom putu, o vrednostima za koje se zalaže, o odnosu politike i ekonomije i zašto ne investira u Srbiji, o novoj eri tehnološkog razvoja i budućnosti energetskih kompanija, ali i o svojoj porodici, o prijateljima, o ličnostima kojima se divi, kao i o tome zašto je odlučila da proda svoju kompaniju i biznis, pošto je taj postupak već pokrenula prošle godine.

• Šta je danas najvažnije u trgovini energijom i zašto ste odlučili da prodate svoj biznis?
– Tržište energije se deli na dva dela: prodaja energije i proizvodnja, koju rade kompanije kao što su Šel, Britiš petroleum, Konstelejšn i druge, to su sve kompanije sa kojima ja sarađujem. Njihov biznis plan i moj su potpuno različiti. Pre 30 godina ja sam mislila da je njima mnogo lakše da realizuju svoj biznis plan. Sada, u 2019. godini, svi oni žele da se zamene sa mnom. Sada svi žele da kupe moj biznis, što ću najverovatnije i uraditi. Informacija o tome je već objavljena i u Kanadi i u Severnoj Americi. Moja godišnja prodaja dostiže četiri milijarde kanadskih dolara, ali je moj biznis najvećim delom u Sjedinjenim Američkim Državama: tamo imam 80 odsto biznisa, 10 odsto u Kanadi i 10 odsto u Velikoj Britaniji. Startovala sam u Kanadi, ali je moj biznis mnogo veći u Severnoj Americi jer je veća i potražnja. Kanada jeste ogromna zemlja, ali nas ima samo oko 33 miliona stanovnika na ovolikoj površini. A to je samo deset odsto populacije koja živi u SAD.

• Koliko očekujete da ćete dobiti od prodaje vaše kompanije?
– Neću prodati biznis ako ne dobijem dobru cenu.

• Šta ćete posle raditi? Vi niste neko ko je navikao da ne radi?
– Da, ja vodim veoma aktivan život i naravno da ću ostati u biznisu, ali kroz članstvo u upravnim odborima raznih kompanija. Godinama me već pitaju da budem predsednik u upravnim odborima raznih kompanija. Prihvatila sam samo jedan – u kanadskim železnicama. Veoma me zanima da budem u upravnim odborima, jer je to način kako mogu da pomognem drugim firmama. Volim da pomažem mladima koji počinju biznis, posebno ženama u biznisu. To i danas radim, koliko mi obaveze dopuštaju. Takođe, želim da se posvetim humanitarnom radu, jer sam u to već sada dosta uključena. I, konačno, želim da imam više vremena za svoju porodicu i da uživam u njima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: