NA BALKAN BIZNIS FORUMU: Savremeni lideri uče svaki dan

Najveći lideri današnjice imaju svoje mentore i svaki dan uče. Jer, bez obzira na to gde živite, poslovni svet se brzo menja. Dakle, morate evoluirati i prilagoditi svoje vođstvo. Morate preuzeti upravljanje karijerom u svoje ruke. Niko drugi to neće uraditi za vas – poručuje Herminia Ibara, pre dolaska na beogradsku konferenciju koja će se održati početkom novembra pod sloganom “Od Davosa do Beograda”

Herminia Ibara

Danas lideri moraju stalno da uče i da napreduju. Veštačka inteligencija i digitalizacija znače da će glavni zadatak lidera u kompanijama u narednoj deceniji biti da vode svoje firme kroz proces digitalne transformacije.

Tako procenjuje Herminia Ibara (Ibarra) koja će pod sloganom “Od Davosa do Beograda” održati Balkan Biznis forum 7. novembra u beogradskoj Kombank dvorani. Tema je Transformacija – Budućnost liderstva i rast, a Herminia Ibara je pozvana da o tome govori jer je članica ekspertske mreže Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i profesor na Londonskoj školi biznisa i Univerziteta Harvard. Pre dolaska u Beograd, profesorka Ibara, u intervjuu za Magazin Biznis objašnjava kakvi su savremeni trendovi u liderstvu.

Šta je danas najvažnije da se postigne liderska pozicija u kompaniji?
– Veštačka inteligencija i druge digitalne tehnologije u nastajanju menjaju poslovne modele većine organizacija, kao i modele njihovih dobavljača i kupaca. Na sceni je upravljanje promenama, uz primenu novih modela i različitih načina poslovanja. U suštini, sve to zahteva drugačije stilove liderstva od onih koji su do sada bili tipični. Konkretno, lideri i menadžeri koji vode kompanije moraju imati snažnu strategiju koja će odrediti pravac, kao i veštine neophodne za vođenje promena koje su potrebne za sprovođenje tih novih strategija.

Ako biste uporedili, kakva je razlika između liderstva pre 20 godina i sada? U čemu se sastoje promene i zašto su se dogodile?
– Tehnologija i globalizacija učinile su organizacije fleksibilnijim, informacije su sve dostupnije i transparentnije. Sve to je poremetilo stare poslovne modele. Tradicionalno liderstvo „komande i kontrole“ postalo je manje efikasno, a umesto toga, postalo je poželjno – liderstvo saradnje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: