KRISTOF TIL, HENKEL SRBIJA: Kriza se pobeđuje investicijama i inovacijama

Snažni brendovi, nove tehnologije, Kruševac kao regionalni centar za snabdevanje tržišta za više od 55 miliona stanovnika – to je samo deo učinka poslovanja Henkela u Srbiji. Ove godine će uložiti još 30 miliona evra u proizvodnju inovativnog programa za kućnu hemiju i zaposliti oko sto ljudi. Jedini način da se izađe na kraj sa padom potrošnje jeste da se brendovi stalno poboljšavaju i da kompanija jača na taj način, kaže Kristof Til

Kristof Til

Kristof Til

Mi i u krizi nastavljamo da gradimo naše brendove i da investiramo u njih. I to i u lokalne i u inostrane brendove. Generalno, veoma smo zadovoljni poslovanjem u prošloj godini. Uspeli smo da povećamo prodaju i obrt u sva naša tri poslovna sektora, ali smo se u 2013. godini suočili i sa slabim razvojem tržišta. Moramo da se pripremimo na takvu situaciju, jer očekujemo da će tako biti i ove godine. U svemu tome, važno nam je da imamo dobre odnose sa našim poslovnim partnerima, kako bismo im pomogli da rade i da razumemo naše potrošače.

Ovako je Kristof Til, predsednik kompanije Henkel Srbija, odgovorio na naše pitanje o poslovanju kompanije Henkel Srbija u 2013. godini, konkretnije, o tome čime su zadovoljni a čime nezadovoljni. Ova nemačka kompanija već gotovo 12 godina posluje u Srbiji i ubraja se u red najuspešnijih privatizacija (kruševačka „Merima“ 2002. godine) i najvećih investitora, jer dosadašnja ulaganja premašuju 130 miliona evra. Snažni brendovi, nove tehnologije, Kruševac kao regionalni centar za snabdevanje tržišta za više od 55 miliona stanovnika – to je samo deo učinka poslovanja Henkela u Srbiji. U razgovoru za Magazin Biznis Kristof Til kaže da se, i pored uspešnog poslovanja, ne može izbeći činjenica da postoji pad kupovne moći stanovništva, naročito u sektoru robe široke potrošnje. Jednostavno, manje se kupuju kućna hemija, deterdženti i kozmetika. Iako podaci pokazuju da bruto domaći proizvod nominalno raste, evidentno je da kupovna moć pada.

– Zadovoljni smo onim što smo ostvarili prošle godine – uspeli smo da zadržimo svoju poziciju, da se širimo i da plasiramo puno inovativnih novih proizvoda. Takođe, uspeli smo da izdržimo taj pritisak u oblasti oglašavanja, jer je on vrlo bitan za naše poslovanje. Kao rezultat dosadašnjih dobrih rezultata, imamo ofanzivne planove za nove investicije za ovu godinu – kaže Kristof Til.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: