ПКС У ЗАГРЕБУ: Хрватска чека српске инвестиције

Отварање Представништва ПКС у Загребу представља историјски тренутак и креира нову страницу у билатералним односима две земље, од којих зависи клима у целом региону. ППКС је сервис српским привредницима за долазак на тржиште Хрватске, али је такође отворено и за све хрватске привреднике

otvaranjeСвечано отварање Представништва Привредне коморе Србије у Загребу 18. априла, изазвало је велико интересовање и пословне и медијске јавности. У просторијама новог Представништва ПКС у Хрватској, које се налазе у центру Загреба у згради познатој као „Новинарски дом“, било је присутно више десетина српских и хрватских пословних људи, које су поздравили председници привредних комора Србије Милош Бугарин и Хрватске Надан Видошевић, као и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић. Циљ новог Представништва ПКС и директора Дренислава Жекића биће да повећа присуство српског капитала и компанија на хрватском тржишту и да унапреди економску сарадњу две земље, а са свечаности је поручено да су српске инвестиције и компаније добродошле у Хрватску.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин истакао је да је могуће унапредити и развити више облике привредне сарадње, посебно у области металске индустрије, бродоградње и пољопривредно-прехрамбене индустрије. Он је напоменуо да је спољнотрговинска размена Србије и Хрватске готово избалансирана, да треба унапређивати регионалну сарадњу и подстицати заједничке наступе на трећим тржиштима. „Реалне извозне могућности српских компанија на тржишту Хрватске постоје повезивањем путем кластера, реализацијом заједничких пројеката у агрокомплексу, енергетици, хемијској индустрији, саобраћајној инфраструктури, туризму, ИТ и металском сектору, као и заједничким наступом на тржиштима Либије, Алжира, Кувајта и Руске Федерације“, нагласио је Милош Бугарин.

Било би боље да је Представништво ПКС отворено пре десет година, када је Хрватска господарска комора (ХГК) отворила своје представништво у Београду, рекао је Бугарин, али је очигледно да се на отварање чекало да се створи повољнија клима. „Али, без обзира на то чекање, сада је циљ да Представништво буде у функцији српске и хрватске привреде, као и да омогући лакшу, бржу и квалитетнију комуникацију и доношење одлука које ће унапредити развој привредних односа двеју земаља“, рекао је Бугарин.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: