ТАЊА ПЕТКОВИЋ: Мушкатле исплативије од шаргарепе

Продала стан у центру Ниша да би на периферији града покренула производњу цвећа

cveceТања Петковић, произвођач цвећа из Ниша, добила је прошле јесени награду Опортјунити банке „Жена за пет“, за најбољу жену у успешном инвентивном, иновативном и друштвено одговорном вођењу сопственог малог бизниса. Уз титулу „предузетница године“ добила је и пола милиона динара које је уложила у подизање стакленика који намерава да претвори у изложбено-продајни цветни центар за њене и производе удружења „Цвет југа“ чији је оснивач и председник.

Тако је остварила сан започет пре осам година када је основала пољопривредно газдинство и кренула са производњом цвећа. Данас има пластенике површине око 900 квадратних метара у којима годишње произведе око 100.000 саксија цвећа. То је круна вишегодишњих одрицања, упорног и мукотрпног рада и потеза које повлаче само храбри и одлучни. Поред осталог, продала је стан у центру Ниша, да би у Чамурлији надомак града покренула производњу цвећа.

– На идеју да гајим цвеће дошла сам случајно, више из хобија и љубави према цвећу. Пре тога сам се бавила производњом поврћа у Паси пољани. За такву производњу је потребна већа површина, а ја сам била условљена, јер сам радила на парцели коју сам закупила на десет година. Схватила сам да у пластеницима, уместо поврћа, могу да гајим цвеће у саксијама и да остварим већу добит. Тако сам пре осам година кренула са пробном производњом. Било је много тешко. Деца су ми била још мала, нисам имала знање, јер је велика разлика у производњи поврћа и цвећа. Почела сам да крадем занат од колега и увидела да, када је у питању цвеће, ретко ко хоће да вам открије све тајне. Питала сам, довијала се, успоставила сарадњу са стручним службама. Након три године стигли су први приходи од цвећа. Значи, за прве три године нико да не рачуна на зараду, присећа се својих почетака Тања.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: