„БАНЕ КОМЕРЦ“: Од увозника постао велики извозник

Оно што је некада увозио из Турске сада извози у Европску унију, запошљава 200 радника и шири производњу

izvoz-uvozДа је у свему најважнија идеја потврђује и пример Бранислава Пешића, оснивача и власника предузећа „Бане комерц“ из Кумарева код Лесковца. Пре двадесетак година ни сам није могао да верује да ће му канап и вреће постати животно опредељење и да ће му донети зараду о којој многи могу само да сањају. Али, прави избор посла омогућио му је да из године у годину напредује и да постане један од водећих лесковачких индустријалаца. Додуше, његов животни и професионални пут је умногоме трасирао – случај.

Елем, као и сви људи на плодној земљи у лесковачкој котлини, и породица Бранислава Пешића бавила се пољопривредом. Бранислав је завршио Пољопривредну школу у Лесковцу и уписао Пољопривредни факултет у Скопљу, али је избио рат, па се вратио у село. Године 1992. са 23 године основао је фирму „Бане комерц“. Почео је да увози фолију за пластенике и канап за балирање из Турске за потребе своје породице. Потом је снабдевао своју најближу околину. Потражња за овим производима је била све већа и он је убрзо схватио да је трговина уноснија од пољопривреде.

Тако је било све до 2003. године, када је одлучио да прекине са увозом и да покрене сопствену производњу амбалаже од пластике. Посао се из године у годину повећавао. Све што заради у претходној години, у наредној је инвестирао. Данас се његова фабрика простире на око 3,5 хектара земљишта које је углавном купио од власника, јер је његова породица имала само једну мању парцелу, под кровом је близу десет хиљада квадрата, има осам производних хала и пратеће просторије, магацин, канцеларије, породични стан. Запошљава 200 радника, а од СИЕПЕ је недавно добио 300.000 евра за проширење производње.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: