ТИХОМИР СТАНИЋ: Продуцентски посао вреди искусити

Жао ми је што смо се тек пред ове изборе сетили да је мали бизнис велика шанса. Јер, мали бизнис је сигурно основ за продуктиван и квалитетан развој друштва. Али, макар и са закашњењем, потребно је да се афирмише тај природни начин живота

tihomirПознати глумац Тихомир Станић је потпуно случајно одлучио да, на известан начин, уђе и у воде бизниса, односно да се бави продукцијом. Био је уметнички директор Народног позоришта Републике Српске 2005. и 2006. године и да би остварио свој амбициозни репертоар морао је да се бави и организацијом, маркетингом, транспортом и исплативошћу представа за које је доводио госте из Београда – Светлану Бојковић, Петра Краља, Ђузу Стојиљковића, Мишу Јанкетића, па госте из Берлина и Сплита… Један од начина да финансира гостовања био је и тај што су отворили позоришну сцену у Козарској Дубици. Тамо су премијерно извели „Магареће године“ Бранка Ћопића са младим глумцима из Дубице:
– Тај контакт са средином у којој сам одрастао и контакт са децом мојих пријатеља из детињства које сам припремао за пријемне испите из глуме и уводио их у професионални живот, довео је, између осталог, до тога да су ме они једном приликом питали зашто никад није снимљен играни филм о логору Јасеновац. Нисам знао одговор. Почео сам да се распитујем и спонтано решио да покушам да продуцирам, или да помогнем, да иницирам снимање филма на ту тему. Разговарао сам о томе и са Гораном Марковићем и он ми је после пар месеци предложио да продуцирам његов филм „Турнеја“. И тако је кренуло – испричао је за Економетар Тихомир Станић своја почетна искуства из угла својеврсног „предузетништва“ у свету филма.

• Који су то највећи проблеми са којима се суочава наш продуцент?

– Новац, новац, новац и мало тржиште! Биоскопа скора да и нема, публике, праве биоскопске, такође. Телевизије занимају серије које се могу маркетирати а не захтевају високе ни техничке, ни естетске, ни етичке критеријуме. Ако настојите да поштујете високе стандарде филмске продукције у техничком и технолошком процесу, а имате само пар биоскопа у целој земљи који то могу репродуковати, онда то ствара огроман несклад између уложених средстава и енергије и ефеката које, и у случају највећег успеха, постижете.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: