СВЕТСКИ ДАН ДЕВОЈЧИЦА: Професије према духу времена

Србија се ове године први пут прикључила манифестацији која подстиче и охрабрује ученице да се према својим склоностима и жељама опредељују и за занимања и професије у којима жене традиционално нису довољно заступљене

strukaЈана Петковић, Емилија Релић, Маја Рољић, Милица Јауковић и Јована Миладиновић, одличне ученице осмог разреда београдске основне школе „Краљ Петар Први”, са још пет стотина својих вршњакиња из целе Србије придружиле су се последњег априлског четвртка обележавању Светског дана девојчица који је ове године први пут организован у нашој земљи.

Осмишљен пре једне деценије у Немачкој, Светски дан девојчица има за мисију упознавање женског дела ђачке популације са професијама и занимањима која, традиционално, нису својствена припадницама нежнијег пола. Такође и намеру да се укаже на устаљено подлегање стереотипима да се занимања деле на „мушка” и „женска”, а не према таленту, склоностима и жељама сваког ђака понаособ.

Удружење пословних жена Србије иницирало је да се манифестација обележи и у нашој земљи, тако да су у њој ове године учествовале ученице из 62 школе, 23 града и 58 предузећа широм Србије. Организатори су се определили да девојчице посете предузећа која нуде највеће пословне могућности, пре свега за занимања која су актуелна и популарна последњих година, у области информационих и комуникационих технологија, природних наука, инжењерства. Кроз директан сусрет са руководиоцима и запосленима у тим компанијама девојчице стичу јаснију представу о својим будућим занимањима, у којима до сада нису биле заступљене у задовољавајућој мери.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: