РЕЦИКЛАЖА ЕЛЕКТРОНСКОГ ОТПАДА: Да нас отпад не затрпа

Компанија „Божић и синови“ има најсавременији систем за тоталну рециклажу који омогућава поновно коришћење отпада као сировине, односно производњу нових употребних предмета. Ново постројење истретира 6.000 сијалица за само један сат, што значи годишње 12.480.000 сијалица

odpadЈовица Божић, власник компаније „Божић и синови“ (БиС), коју је основао још 1985. године, био је предодређен, захваљујући урођеном смислу за покретање послова, за постизање најбољих резултата чега год да се латио. Данас је компанија „Божић и синови“ највећи извозник софтвер програма у нашој земљи и највећи регистровани оператер за рециклажу електричног и електронског отпада. Представници компаније и одговарајуће државне институције су 2006. године припремили студију изводљивости о рециклажи електричног и електронског отпада која је дала видљиве резултате. Овим обимним и разноврсним пословима руководи Никола Егић, инжењер електротехнике и генерални директор компаније „Божић и синови“, која је већ шест година највећи рециклажни центар за ову врсту отпада у Србији. У разговору за Економетар, Егић каже да је управо ова област једна од најмање системски регулисаних у земљи. Овај отпад, истиче наш саговорник, показује најбржи раст (пет процената годишње) и уколико се не буде правилно одлагао, Србија ће бити њиме затрпана!

– Рециклажа има две сврхе. Једна се односи на сређивање животне средине и стварање еко баланса. Друга њена сврха је материјална селекција, збрињавање опасних материја на начин на који се то чини у свету и у уређеним европским земљама. Србија, на жалост, још није створила систем за одлагање отпада, не само комуналног, већ и оног изузетно битног, електричног и електронског, чега смо се ми латили. Већ шест година функционише наша фабрика за рециклажу ЕЕ отпада, смештена у близини Панчева. За то време, успоставили смо врло добру сарадњу са фирмама и компанијама које нам поверавају рециклажу ЕЕ отпада. До сада смо регистровали 700 клијената. Верујемо да смо на добром путу и да ће се и у нашој земљи, стрпљивим радом и ангажовањем државе, створити услови за системско одлагање и рециклажу ЕЕ отпада, у коме се налазе и опасне материје. Батерије које мењамо у мобилним телефонима, на пример, или било којим апаратима, припадају управо овом опасном отпаду. Ми, на жалост, немамо уређене пунктове, где би грађани могли да их одлажу – објашњава Никола Егић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: