„ПОЈАС И ПУТ“ У СРЦУ ЕВРОПЕ: Кина и ЕУ- специјалне везе

Кинески председник Си Ђинпинг је пред долазак у Рим 21. марта, својим домаћинима – председнику и премијеру Италије – упутио дуго писмо (објављено у водећем дневном листу Коријере дела сера), у којем је шармантно подсетио на вековну везу Италије и Кине. Позвао се на римског песника Вергилија и венецијанског истраживача Марка Пола: „Кина и Италија су симболи источне и западне цивилизације“.

То се односило на прошлост, а када се кинески председник окренуо будућности, написао је да ће нови споразуми најавити и нову еру у односима. О озбиљности те најаве сведочи и чињеница да је у Рим кинески председник стигао са 200-чланом делегацијом.

Али, западни медији су већ упозорили Италију да улази у опасну игру. Јер, Италија је прва земља из групе најразвијенијих индустријских земаља света Г7, која је подржала иницијативу „Појас и пут“, у нади да ће то оживети њену економију која је већ запала у рецесију. Како је написао британски Гардијан, Италија је потписивањем меморандума са Кином исказала спремност да учествује у глобалном трговинском пројекту, чији је циљ повезивање 60 земаља света путем мреже железница, тунела, путева и лука.

За Италију, оценио је Њујорк тајмс, споразум са Кином би отворио земљу за веће кинеске инвестиције, посебно у луке као што је Трст, док би за Кину то значио улазак у једну од историјских европских лука. Тај улазак би донео повољне царинске услове, бржи трговински пут у срце Европе и директан приступ железницама за улазак кинеске робе у Европску унију.

„У Трсту се већ осећа да се град отворио за Кину. Свуда има кинеских туриста који пију чувену Illy кафу или сликају знаменитости у граду, док се у луци већ налази нови крузер спреман да отплови путем Марка Пола на Далеки исток“, пише Њујорк тајмс. Али, овај лист додаје да су ипак значајнији грађевински радници који у ронилачкој опреми полажу делове конструкције близу пристаништа које ће постати индустријска лука за кинеске контејнере.

Тако би, према писању Њујорк тајмса, Трст могао постати најважнија тачка у прикључењу Италије кинеској иницијативи. Како се наводи, тај „вековима космополитски лучки град био је географска средишња тачка између империја, али је онда скоро 70 година замро његов геополитички значај. Сада је, захваљујући успону Кине, Трст изгледа спреман да се врати у центар света, где је у току прерасподела моћи“, пише Њујорк тајмс.

Овај лист подсећа да су у годинама после Другог светског рата Американци имали велики утицај у Трсту и да Вашингтон покушава, засад неуспешно, да заустави договор Италије са Кином.

Али, каква год упозорења да је писао овај њујоршки лист, моћ новца је исувише јака, поготово за земљу која је у озбиљним дуговима, као што је Италија, а уз то бележи пад БДП-а и полако улази у рецесију. Кинеске инвестиције и милијарде које су у изгледу, отварају перспективу за спас једне од главних економија Европске уније.

Да новац говори све језике, поготово ако га има у већој количини, показали су и изванредно срдачни односи између француског председника Емануела Макрона и кинеског Си Ђинпинга када су у Паризу 26. марта потписали мега-уговор којим је Кина наручила 300 нових Ербасових авиона за потребе кинеских авио-компанија. Како су навели, купују 290 Ербасових А320 и 10 авиона из породице А350 за државну кинеску компанију Чајна Авиејшн холдинг компани (China Aviation Holding Company).

А то је тек део кинеских милијарди које ће стизати у земље централне Европе. Кинеских инвестиција је било и до сада у утицајним европским државама, од Немачке до Велике Британије, али је ово први пут да једна држава ЕУ потписује споразум и улази у пројекат „Појас и пут“. Тиме је, преко Италије, Кина практично ушла у ЕУ. Доиста, биће то нова ера у односима, као што је и најавио кинески председник. А шта све то значи, тек ћемо видети.

Радојка Николић


У овом броју још и …

  • Лизинг за неколико минута, кредити са фиксном каматом
  • НAПЛATA ПРOИЗВOДA И УСЛУГA MOБИЛНИM TEЛEФOНOM ИЛИ TAБЛET УРEЂAJEM: Кeш aпликaциja Приврeднe кoмoрe Србиje
  • ФИЛАНТРОПИЈА У СРБИЈИ: ДА ДОБРО НЕ ОСТАНЕ СКРИВЕНО: Додељене традиционалне Виртус награде
  • ПОЛИСА ДОБРОВОЉНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА ЗА СВЕ РАДНИКЕ: Лидл брине о запосленима
  • Следећи број Економетра излази 7. маја 2019.
Podelite ovaj tekst: