POL SMIT: Još vraćamo poverenje koje je kriza poljuljala

Izgradnja jake ekonomije zahteva snažan finansijski sistem u čijem središtu je etika. Ako nema transparentnosti, postoji i mogućnost neetičkog ponašanja. Zato investiciona industrija treba da odigra posebnu ulogu u uvećavanju transparentnosti. Profesionalni investitori moraju da zahtevaju najviše nivoe transparentnosti, standarda i etičnosti, čime će biti siguran i njihov novac

Pol Smit: Snažan i funkcionalan finansijski sistem ključan je za zemlje u razvoju

Globalna ekonomska kriza iz 2008. godine uništila je svetsku ekonomiju i uticala na život mnogih ljudi. Kriza je suštinski poljuljala poverenje ljudi u finansijske usluge, i to s pravom. Mi, koji smo deo ove branše, pokušavamo da povratimo to poverenje; iako smo postigli nešto napretka, još uvek je ostalo toliko toga da se uradi. Poverenje je osnova onoga što radimo u ovoj branši, ocenio je Pol Smit (Paul Smith), direktor globalnog Instituta CFA (Chartered Financial Analyst – Institut ovlašćenih finansijskih analitičara), jedne od prestižnih institucija iz oblasti finansija i investicionog menadžmenta u svetu, u intervjuu za Magazin Biznis.

Ovaj finansijski savetnik zavidne međunarodne reputacije, boravio je tokom juna u Beogradu, povodom početka saradnje CFA Instituta i Ekonomskog fakulteta i održao predavanje studentima i profesorima, a za naš magazin ističe:
– Moj savet Srbiji je isti onaj koji dajem gde god putujem: postavite potrebe klijenta na prvo mesto, a sve ostalo će uslediti. Kao industrija, uspećemo da izgradimo poverenje klijenata ukoliko se budemo pridržavali ove jednostavne “mantre”.

• Kako bi trebalo da izgleda idealan odnos između ostvarivanja profita i poštovanja etike? Možete li da navedete primer jedne kompanije ili države?
– Oblast održivog ulaganja koja sve više raste, zapravo deluje u tom modelu poslovanja: biti i profitabilan i etički. Osnovna načela održivog ulaganja su da se poštuju ekološki, društveni i upravljački faktori; da kompanija ima pravi balans između profita i dužnog poštovanja svih učesnika. Srećom, mnoge kompanije uspevaju da budu i profitabilne i etičke. Naša asocijacija investitora podržava upravo te kompanije.

• Da li su rane faze kapitalizma, poput one u kojoj je Srbija danas, idealne za poslovanje po neetičkim principima i kako to prevazići? Gde je izlaz iz te situacije?
– Počnimo pretpostavkom da je snažan i funkcionalan finansijski sistem ključan za zemlje u razvoju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: