ПОРОДИЧНЕ ФИРМЕ: Канцеларија у дневној соби

Породичне фирме су брже, флексибилније и модерније, истичу се већом посвећеношћу послу, поузданије су и планирају дугорочније. Ипак, комплексни међуљудски односи и нејасна граница између приватног и пословног често утичу на потенцијалне инвеститоре, а ту је и највећи од свих изазова – наслеђивање и трансфер генерација

porodicni-biznisКључне пословне изазове за породичне фирме у Србији представљају високе обавезе према држави, бројне и компликоване административне процедуре и отежан приступ изворима финансирања, односно тешкоће приликом добијања кредита и привлачења инвеститора. Такође, један од проблема је и селекција квалитетних радника и развој кадрова, а у великом броју компанија на реду је, или ће ускоро бити, такозвана „смена генерација“ – транзиција пословања са оснивача на наследнике.

Ово су неки од закључака првог Вип пословног форума „Породичне фирме – стуб развоја економије Србије“ који је одржан 9. априла у Београду, у организацији агенције за односе с јавношћу „Chapter 4“ и под генералним покровитељством компаније Вип мобајл. Форум је окупио бројне привреднике и власнике компанија из Србије, али и представнике државних институција, професионалних удружења и невладиних организација, који су током целодневног скупа имали прилику да размене искуства и предложе решења за побољшање статуса породичних компанија. Кроз предавања и панел дискусије, учесницима су се обратили стручњаци са вишегодишњим искуством у успешном управљању и развоју породичних фирми.

– Породично предузеће је главни предузетнички модел у земљама у транзицији. С обзиром на то да смена генерација породичних фирми у региону бивше Југославије није ни почела, заправо немамо ни право знање, ни искуство када су у питању менаџмент, правни оквири, пореска политика и психологија. Проблеми у нашем региону, у развоју породичног бизниса су слични, без обзира на развијеност државе – рекао је др Јака Вадњал, професор на GEA Collage – Факултету за предузетништво у Пирану, у Словенији.

Он је истакао да преплетеност породице и бизниса, која је неминовна у породичном предузећу, доноси одређене предности, али узрокује и специфичне слабости. Већина учесника форума сложила се да су породичне фирме углавном брже, агилније, флексибилније и модерније, истичу се већом посвећеношћу послу, поузданије су и планирају дугорочније.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОНУДА ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА Предности међународног путног осигурања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (1) Инвестирајте у промене
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Четири димензије људских ресурса
  • ДУНАВ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД ОБЕЛЕЖИО СЕДАМ ГОДИНА РАДА Имовина повећана на 8,7 милијарди динара
  • Следећи број Економетра излази 3. јуна 2014.
Podelite ovaj tekst: