ПРИМЕЊЕНА НАУКА: Брашно од тикве – јединствено у свету

Новосадска компанија Пан Унион Оил, у сарадњи са стручњацима Института за прехрамбене технологије, дошла је до напредног технолошког решења којим се из погаче настале после хладног цеђења уља тикве голице добија брашно високе нутритивне вредности, богато протеинима, органским и минералним материјама. Овај производ користи се највише као додатак пекарским производима

brasno-od-tikveПеточлани тим који су чинили запослени и сарадници предузећа Пан Унион Оил из Новог Сада, под именом „Брашњари“, победио је у такмичењу за Најбољу технолошку иновацију у Србији за 2012. годину. Њихов производ – брашно од семена тикве голице – јединствен је у свету и све присутнији у нашој пекарској индустрији, где се користи као додатак пекарским производима. Добија се у процесу производње хладно цеђеног уља тикве.

У разговору за Економетар професорка др Јасна Мастиловић, научни сарадник Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и један од чланова тима, каже да се ово „зелено брашно“ може тако назвати само зато што је прашкастог облика као и пшенично брашно, иначе има потпуно другачије карактеристике.

– Разликује се по саставу, али и по сензорним или органолептичким својствима – изгледу, укусу, мирису. То је брашно зелене боје и када се дода у пшенично даје пециву једну врло природну зелену боју која је пријемчива и указује на јестиве производе. Количина која се додаје и која даје оптималан састав, са аспекта нутритивне вредности, као и најбољи квалитет пекарског производа, оптималну запремину и добру структуру, јесте 20 одсто „зеленог брашна“ – истиче проф. Др Мастиловић.

Кључна иновација је заправо коришћење и нова примена остатака из процеса производње хладно цеђеног уља, такозване погаче, која је служила за сточну исхрану.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОНУДА ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА Предности међународног путног осигурања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (1) Инвестирајте у промене
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Четири димензије људских ресурса
  • ДУНАВ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД ОБЕЛЕЖИО СЕДАМ ГОДИНА РАДА Имовина повећана на 8,7 милијарди динара
  • Следећи број Економетра излази 3. јуна 2014.
Podelite ovaj tekst: