ПОРОДИЧНИ БИЗНИС: Уметност претворена у сувенире

Брачни пар Фрањо и Радмила Шура из Аранђеловца бави се више деценија керамиком, једном од најстаријих грана уметности. Асортиман од преко 500 предмета уникатне, декоративне и употребне керамике

zzzАранђеловчанин Фрањо Шура (63) одрастао је у малој колонији, тик уз ограду Индустрије „Електропорцелан“, некадашњег гиганта керамичарске производње, чији су електроизолациони материјали пласирани у 80 земаља света. Завршио је Индустријску школу, смер керамике, и Вишу технолошку школу, смер неметали и грађевински материјали. Прво запослење добио је у школи где је изучио занат. И данас обучава младе за керамичарску струку.

Исти занат завршила је и његова супруга Радмила, која је посао добила у „Електропорцелану“, а уз рад је завршила и Вишу школу за образовање радника. Своје знање преносила је као инструктор ученицима у тој аранђеловачкој фирми. У пензији је од пре десетак година. Брачни пар Шура је пре 13 година одлучио да своје богато искуство и знање преточи у породични бизнис. Отворили су самосталну занатску радњу домаће радиности „Радмила“. Набавили су опрему, пећ за печење керамике и почели да производе разне уникатне, декоративне и употребне предмете.

– У почетку смо израђивали углавном разне сувенире који су се најбоље продавали за 8. март – прича за Економетар Фрањо Шура. Потом смо ширили асортиман, тако да смо увели црквени и славски програм и, наравно, декоративни који се најбоље продаје – објашњава наш саговорник.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: