САША ЂОГОВИЋ, ИЗИТ: Привреда издржава администрацију

Ако се битно смањи папирологија и дође до уређене и ефикасније администрације, биће мање невидљивих кабинетских руку и мање мита и корупције

izitПривреда Србије налази се у рецесији, јер већ трећи квартал заредом имамо пад БДП-а, и притискају је многи проблеми и неповољан пословни амбијент. У овој години ће, по свему судећи, и производња и извоз бити нижи него у прошлој години. Биће добро ако се реалан стандард задржи бар на прошлогодишњем нивоу, а могуће је да буде и испод тога. Све је то у највећој мери последица неспремности досадашње Владе да се спроведу неопходне реформе у јавном сектору, па имамо сиромашну привреду и већу администрацију од оне на савезном нивоу бивше СФРЈ. Није било ни политичке воље да се правосуђе озбиљније трансформише и постане заиста независно. А добро правосуђе је један од стубова демократије и здраве тржишне конкурентске утакмице. Због тога што те и друге потребне реформе нису урађене, цена изласка из кризе биће већа и неповољнија – истиче у интервјуу за Економетар Саша Ђоговић, сарадник Института за тржишна истраживања, са којим смо разговор водили пре избора.
• На старту године забележен је пад индустријске производње, а ни прогнозе нису добре. Шта је највише кумовало томе?

– Свакако је неповољно то што је индустријска производња у овогодишња прва два месеца редукована за чак 7,9 одсто у поређењу са истим периодом 2011. У односу на фебруар прошле године, тај пад је осетнији и био је 12,8 одсто. До овако оштрог пада дошло је због утицаја сезоне, значи оних ледених дана, због пада домаће и иностране тражње, али и због снабдевања струјом. Сада се показало да, због тога што имамо нетрансформисану електропривреду, она није била у стању да у ванредним ситуацијама уредно подмирује потребе привреде и грађана. И то при знатно мањем броју фирми него што их је било деведесетих година, при чему неке раде са смањеним капацитетом, а неке и не раде. Струја је искључивана и оним предузећима која су имала наруџбине, као што је рецимо Кока-Кола. Те компаније су дошле у неугодан положај јер нису могле да имају континуитет испорука према својим комитентима.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: