НИШЛИЈА ПРАВИ СУВЕНИРЕ: Дрвено корито са 176 лампи

Баба и деда Драгана Јовановића правили вештице и старце, а он са супругом израђује етно сувенире и лутке обучене у српску народну ношњу

drveno-koritoРетко ко као Драган Јовановић из Ниша, познат као Драган Етно Сувенири, може да се похвали са толико умећа. Изучио је чак девет заната – за електричара, аутоматичара, техничара расхладних уређаја, монтера уређаја за грејање, бравара, заваривача, аутоелектричара, електрогасног заваривача, израђивача сувенира. Као електричар је радио 28 година у предузећу „Грађевинар“, а када је пре три године остао без посла, посветио се ономе што највише воли – прављењу етно сувенира, по чему је и добио надимак. Драган већ две и по деценије прави етно сувенире, али му је то била допунска делатност, а кад су му из фирме вратили радну књижицу, посветио се само овом послу. Од тога живи његова четворочлана породица – супруга Невена која ради заједно са њим, син Александар и кћерка Александра који студирају хемију.

– Када сам остао без посла, узео сам социјални програм, проширио асортиман и посветио се само овоме. Сваке године лансирам по један до три нова производа, проширујем програм и тренутно имам око четиристо разних модела. У овоме сам се пронашао и то ми је најдраже од свих заната. И у овом послу постоји конкуренција, а није мали број ни оних који краду идеје, па зато стално морам да измишљам нове сувенире, поверава за Економетар мајстор Драган.

Љубав према етно сувенирима наследио је од бабе и деде који су живели од тог посла. Више времена проводили су у Буковичкој бањи, него у родном Нишу. Правили су тип вештице, тип бабе и деде са села и тип бабе и деде из града и продавали. Тако су и пензију стекли. Драганови родитељи нису били заинтересовани да наставе тај посао. Отац му је био електричар и радио је у Електродистрибуцији као шеф, а мајка је бринула о кући. А Драган је још као дете упијао умеће бабе и деде, а онда је почео и сам да прави сувенире, али је мало изменио њихов програм.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОНУДА ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА Предности међународног путног осигурања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (1) Инвестирајте у промене
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Четири димензије људских ресурса
  • ДУНАВ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД ОБЕЛЕЖИО СЕДАМ ГОДИНА РАДА Имовина повећана на 8,7 милијарди динара
  • Следећи број Економетра излази 3. јуна 2014.
Podelite ovaj tekst: