IVAN NIKOLIĆ, EKONOMISTA: Ključ je u većoj privrednoj aktivnosti

U većini slučajeva, recepti za oporavak se pretvaraju u fraziranje, apstrakciju ili mantru. Pa se kaže: povećajte konkurentnost, privatizujte, liberalizujte, restrukturišite, reformišite penzioni sistem… A nema tu pomoći ako jedan zaposleni mora da radi za troje

ivan-nikolic

Ivan Nikolić

Prvi put u novijoj istoriji izborna kampanja neće podrazumevati i povećanje potrošnje. Prema rečima Ivana Nikolića, saradnika Ekonomskog instituta, u ovim okolnostima nema razloga za tim. „Prvo, kampanja je kratka, a drugo, nema ni želje za tim, jer nema potrebe za nekim veštačkim podizanjem rejtinga koji bi iziskivao trošenje para“, kaže naš sagovornik.

– Čak i da ne uvažimo činjenicu da je ishod ovih izbora manje-više poznat i da gledamo samo podatke o izvršenju budžeta, vidi se da je država rešena da štedi. Subvencije su, na primer, smanjene maksimalno. To se već preslikalo na oblasti industrije, koje su tradicionalno podsticane, poput hemijske i industrije osnovnih metala. Decembarski podaci pokazuju da one sada gube dah. Dok su se ranijih godina izdašno podsticale, davale su time i značajan doprinos povećanju fizičkog obima proizvodnje. Sada se stope rasta koriguju naniže za iznos tih subvencija koje su izostale. I to će se tako nastaviti, jer one u ovom trenutku ne mogu da povećaju svoju aktivnost.

Sa druge strane, iscrpili smo i prostor za bitno povećanje prihoda. Što znači da nema više mnogo lufta za smanjivanje deficita. Uz sve to, kratkoročna perspektiva, kada govorimo o privrednoj aktivnosti, nije optimistična. „Ispucani“ su efekti povećanja proizvodnje u Fijatu ili NIS-u, tako da jedino što možemo da očekujemo jeste da oni nastave da rade istim kapacitetom i da imamo dobru poljoprivrednu godinu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: