PROF. DR NEBOJŠA SAVIĆ: U reforme, već u prvoj godini mandata

Recept za Srbiju je jednostavan: dijagnoza stanja je poznata, imamo o tome brojne analize, ali hajde da potencijale koje imamo počnemo produktivno da koristimo. Potreban nam je veći BDP, a to nije ništa drugo nego ono što svi političari obećavaju – povećanje životnog standarda. Dakle, put u to povećanje vodi preko veće konkurentnosti i veće produktivnosti svih raspoloživih potencijala koje ima Srbija

Nebojša Savić

Nebojša Savić

Novu vladu čeka zaustavljanje daljeg pada životnog standarda i dugotrajnog pada produktivnosti. Čeka je poslovni ambijent koji mora da se unapredi. Čeka je jedna agenda koja je u Srbiji dugo poznata o tome šta treba da se uradi i nadamo se da će novoformirana vlada upravo ići tim putem jer je, između ostalog, i razlog za raspisivanje ovih izbora bio, kako je rečeno, podsticanje reformi. Dakle, ovo treba da bude vlada koja će ozbiljno „dodati gas“ ekonomskim reformama. Mislim da potrebna znanja postoje, dijagnoze su tu, znamo šta treba raditi, sad je potrebno samo da se energično sprovede ono što će obezbediti prosperitet zemlje.

Ovako je Nebojša Savić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije, odgovorio na naše pitanje o tome šta čeka novu vladu. U razgovoru za Magazin Biznis prof. dr Savić objašnjava zašto imamo višedecenijske ekonomske probleme, koliko je važno da se koriste potencijali koje Srbija ima, zašto je važno ulagati u obrazovanje i u podizanje konkurentnosti privrede, šta možemo očekivati od naredne posete Međunarodnog monetarnog fonda i koliko je važan proces našeg približavanja Evropskoj uniji.

Ali, pre svega toga, kad je reč o očekivanjima od nove vlade, na naše pitanje da li postoji opasnost da ekonomske reforme ne budu energično sprovođene, jer će političari na vlasti strahovati za svoj rejting, dr Savić kaže:

– Odgovor na to je veoma jednostavan – sve vlade su najjače posle izbora i po pravilu preduzimaju najoštrije mere upravo posle izbora. To je broj jedan. I broj dva, može se desiti da ih to košta na drugim izborima, onima koji dođu posle. Ali, isto tako je tačno da su u trećem krugu reformatori bili vraćeni na vlast. Dakle, hrabro u reforme. Poruka je – preduzimajte mere u prvoj godini mandata, ističe prof. dr Nebojša Savić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: