TIM „BRAINIACS“: Informaciono-komunikacione tehnologije u službi zdravlja

Uređaj „Smarting“ je potpuno bežični EEG sistem za ispitivanje i rad sa neuro-povratnom spregom (neuro-feedback). Sada je u naprednoj fazi testiranja u kojoj eminentne laboratorije koriste aparat, a uskoro se očekuje da postane validiran medicinski uređaj, odobren od zdravstva i zdravstvene zaštite, kao i od osiguranja

brainiacs

Pobednička ekipa „Brainiacs“: Jovana Savićević, Ivan Gligorijević, Marija Stevanović, Bogdan Mijović

Kompanija „mBrainTrain“ osnovana je 2012. godine i ima četvoricu suosnivača, od kojih su trojica prijatelji sa doktorskih studija u Belgiji – Bogdan Mijović, Ivan Gligorijević i Belgijanac Marten de Vos (Maarten de Vos). Četvrti suosnivač je naš akademik, profesor Dejan B. Popović.

– Kolega Marten je prvi doktorirao postigavši dobre rezultate u naprednoj obradi elektroencefalografskih (EEG) signala. Ubrzo potom se priključio grupi u Oldenburgu, u Nemačkoj, koja je dosta napredna u korišćenju elektroencefalografije, kao i njenom kombinovanju sa funkcionalnom magnetnom rezonancom, i tamo dobio i profesorsko zvanje. To je grupa koja je prva u svetu objavila kako se ta dva modaliteta mogu spojiti i kako da se izvuče najbolje iz oba metoda. Takođe su počeli da eksperimentišu sa snimanjem kvalitetnih EEG signala u slobodnom prostoru, što je bilo potpuno nezamislivo do pre samo nekoliko godina. Kako je Martenu i njegovoj grupi bio potreban dovoljno kvalitetan sistem za eksperimente, shvatili smo da mi to možemo da napravimo i rešili da to uradimo u Srbiji. Osnovali smo firmu sa nekoliko saradnika i krenuli sa radom.

Ovako Ivan Gligorijević, jedan od osnivača kompanije „mBrainTrain“, opisuje nastanak ideje i početak rada ekipe koja je na prošlogodišnjem takmičenju „Najbolja tehnološka inovacija“, kao takmičarska ekipa „Brainiacs“ (Genijalci), osvojila prvu nagradu za svoj izum – „Smarting“. U razgovoru za Magazin Biznis Ivan kaže da je reč o uređaju koji je mobilni, potpuno bežični EEG sistem za ispitivanje i rad sa neuro-povratnom spregom (neuro-feedback). Ovakav uređaj mogao bi da unapredi kvalitet života ljudi kroz komfornost korišćenja i znatno veći broj korisnika.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: